top of page
Vyhledat

Opakované použití jednorázových zdravotnických prostředků je nepřijatelné


Jednorázové zdravotnické prostředky byly vyvinuty a vyráběny pro jedno použití, a opakované použití není možné. Přestože pokusy o opakované použití jsou staré jako samotné prostředky, v současné době u nás tato praxe prakticky vymizela.


Téma legalizace resterilizace jednorázových zdravotnických prostředků vyplynulo během projednávání evropského nařízení o zdravotnických prostředcích (MDR / IVDR) v minulé dekádě. Absurdností je skutečnost, že v zájmu zvýšení bezpečnosti výrobků pro pacienty se celý systém certifikace nových výrobků násobně zkomplikoval a prodražil.


CzechMed nepodporuje resterilizaci jednorázových zdravotnických prostředků

Během projednávání MDR v Evropském parlamentu se objevily návrhy, že výrobci by měli prokazovat, že jejich jednorázový výrobek nelze použít znovu. Tento návrh byl zřejmě motivován snahou upravovatelských firem prosadit tezi, že upravený výrobek je "doopravdy bezpečný".


Tato situace vyvolala značné kontroverze, zejména vzhledem k obtížnosti dosažení bezpečnosti u upravených a zrecyklovaných výrobků. U nás se odborné společnosti jednoznačně vyjádřily proti této praxi a zdá se, že ministerstvo právě tuto pandořinu skříňku otevírat nehodlá.


Více k problematice napoví článek zde:






47 zobrazení0 komentářů
bottom of page