top of page
Vyhledat

Digitalizace českého zdravotnictví postupuje pomalu

Asociace CzechMed pořádala webinář na téma DIGITALIZACE ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ. Diskutovali jsme mimo jiné o tom, že chybí jasná vize a politická vůle s digitalizací pohnout kupředu. Jsou to přesně 3 roky, kdy jsme na stejné platformě diskutovali na téma digitalizace. Zdá se, že jsme se na cestě digitalizovaného zdravotnictví příliš neposunuli. Pozvání přijali Kristýna Čillíková (Česká aliance pro kardiovaskulární onemocnění, NAPO), Jiří Pecina (MEDDI hub) a Jitka Vojtová (OZP). Položili jsme si otázku: "Co by měla digitalizace přinést pohledem jednotlivých aktérů?"

Záznam webináře ZDE.




KDE SE NACHÁZÍME NA CESTĚ DIGITALIZACE

„Zdá se, že se ztrácíme a nepostupujeme tak rychle, jak bychom mohli. Je dobře, že je slyšet hlas pacientů. Pokud nebude politická vůle, nemůžeme očekávat, že budeme postupovat rychle vpřed. Měli bychom myslet na udržitelnost systému, protože digitalizace nám v této oblasti může významně pomoci,“ upřesnila Jitka Vojtová, OZP.


Pacienti se snaží být v centru dění. "Intenzivně komunikujeme s Ministerstvem zdravotnictví, aby se s námi pacienty počítalo. Postrádáme jasnější vizi do budoucna. Nedovedeme si představit, co systém digitalizace bude přesně umět. Jsme připraveni se aktivně spolupodílet na budování digitalizace českého zdravotnictví. Pro jasnější představu jsme připravili Pacientské desatero pro telemedicínu," uvedla Kristýna Čillíková, Česká aliance pro kardiovaskulární onemocnění a zástupkyně NAPO .


"Čekali jsme mnohem rychlejší náběh. Před 6 lety začali v Německu řešit digitalizaci a vsadili na providery. Dnes mají plně digitalizovaný systém zdravotnictví. Na Slovensku jsou také dál. V Čechám máme problém v tom, že práce na digitalizaci je ovlivňována volebním cyklem. Než se něco stihne začít, jsou volby a začne se znovu plánovat," upozornil Jiří Pecina, MEDDI hub.


Ohledně digitalizace existují obavy. Hlavním strašákem je to, že plátci budou mít možnost vidět, co lékaři indikují a budou moci získaná data analyzovat a dělat případně benchmarking poskytovatelů péče. Data však umožní zefektivnit průchod pacienta systémem. Důležité je, aby se pacient rychle a účelně dostal k péči, kterou potřebuje. Dnes je vygenerováno mnoho nákladů před tím, než se přistoupí k léčbě. Nechceme, aby pacient neúčelně bloumal systémem.


Dalším problémem je přesvědčit lékaře, že digitalizace jim nepřinese žádnou dodatečnou práci. Opak je pravdou. Příkladem může být sběr informací od pacienta na dálku. Získaná data systém vyhodnotí a lékař studuje jen celkovou analýzu. Ušetřený čas může věnovat komunikaci s pacientem a léčení.


Celý záznam webináře naleznete ZDE.


25 zobrazení0 komentářů
bottom of page